KÜLTÜR TURİZM VE SPOR FAALİYETLERİ

A-HEMŞİN ŞELALELERİ TABİAT PARKI
Proje Bedeli : 2.800.000 TL
İlçemizin turizm potansiyelini arttırma ve geliştirme çalışmaları doğrultusunda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü nezdinde başlatılan girişimler ve yazılı talebimiz neticesinde, Akyamaç Şelalesinin bulunduğu yaklaşık 500 dönümlük alan 2016 yılı başında tabiat parkı statüsüne kavuşmuş ve Türkiye ilan edilen 245 tabiat parkından biri olarak “Hemşin Şelaleleri Tabiat Parkı” adıyla tescillenmiştir. Devamında, öncelikle tabiat parkının uzun devreli gelişim planı hazırlanarak Genel Müdürlükçe onaylanıp yürürlüğe girmiştir.
Onaylanan Gelişme Planı kapsamında; 2016 yılı içerisinde ana yürüyüş yolu küptaş kaplama ve taş duvar işleri yapılmıştır. Bu iş kapsamında 9 bin m3 doğal küptaş döşenmiş, 2 bin m3 taş duvar inşa edilmiştir. Ayrıca tabiat parkının bulunduğu alanda 12.Bölge Müdürlüğü tarafından bir adet ziyaretçi tanıtım merkezi , 8 adet çatılı piknik kamelyası ile ahşap yol korkuluğu yapım işi gerçekleştirilmiştir.
Geriye kalan şelaleye iniş yürüyüş yolu ile araç yolunun kalan kısmında küptaş döşeme, taş duvar yapımı, köprü, seyir terası ve kafeterya yapımı işlerini kapsayan proje çalışması ihale edilmiştir. Yaklaşık 2 milyon TL bedelli projenin inşaat ihalesi 28 Nisan 2017 ’de 1.466.542 TL ’ye yapıldı. İhale kapsamında 900 metre şelaleye iniş yürüyüş yolu, bir adet 18 metre uzunluğunda yaya köprüsü, 300 metre çelik konstrüksiyon üzerinde ahşap yürüyüş yolu, 2 seyir terası, 2000 m3 taş duvar, 500 metre beton yol, 1 adet kır lokantası ve çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlanarak Aralık 2018’de halkımızın hizmetine sunulmuştur. Dünya standartlarına uygun olarak yapılan Yürüyüş yolu %5-8 eğiminde olup engelsiz ulaşım sağlanan Tabiat parklarından biri olma özelliği taşımaktadır.
Konaklama alanı için plan değişikliği teklifi Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne yapılmış olup süreç takip edilmektedir.
Tabiat Parkındaki işletmecilik, bakım ve onarım çalışmaları yapılan sözleşme gereğince Hemşin Belediyesi tarafından yürütülecektir.
B- KÜLTÜR VE TURİZM FAALİYETLERİ
1- Yeniköy Mahallesinde bulunan Ali Paşa Şehitliğinin yapım ve Çevre Düzenleme İşi Belediyemiz tarafından projelendirilerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına sunulmuş, 300.000 TL ödenek tahsis ettirilerek 2015 yılında ihalesi yapılarak Şehitlik Yapım işi tamamlanmıştır.
2- Bu yıl ilk kez yapılan ve yaklaşık 200 kişinin katıldığı Kaçkar Yolu Yürüyüş Etkinliği geleneksel hale getirilerek her yıl yapılacaktır.
3- Hemşin Kaymakamlığı, Hemşin Belediyesi ve Hemşin Spor Klubü ile ortaklaşa yapılan Gölet ve Hemşin Meydan Park’ta gerçekleştirdiğimiz su sporları aktiviteleri ve tulum şenliği geleneksel hale getirilerek festival şeklinde her yıl yapılacaktır.
4- Alternatif turizm güzergahları kapsamında Belediye Başkanlığımızın girişleri ile başlatılan Çayeli – Hemşin karayolu Karayolları 10.Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilmiş 100.000.000 TL harcanarak 14 km'lik kısmı tamamlanmış, kalan kısmı için proje değişikliği yapılarak yeniden ihale edilerek tamamlanacaktır. Proje bitiminde Çayeli-Hemşin arası 18 km olacaktır.
5- Hemşin-Çamlıhemşin karayolunun proje yapım işi Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 1.500.000 TL bedelle ihale edilmiş 01.08.2018 tarihinde proje tamamlanarak onaylanmıştır. Projenin 2,5 km'lik Şehir içi geçiş kısmı 2017 nisan ayında 30.000.000 TL bedelle ihale edilmiş, çalışmalar devam etmektedir. Kalan kısmın ihalesi 2019 yılı içerisinde yapılarak çalışmalara başlanacaktır. Proje bittiğinde Hemşin-Çamlıhemşin arası 10,5 km olacaktır. Projenin toplam maliyeti 200.000.000 TL'dir.
C- SPORTİF FAALİYETLER
İlçemizde ihtiyaç olan sentetik çim saha ve soyunma odalarını içeren spor kompleksi 10 Ocak 2014 tarihinde 650.000 TL bedelle Gençlik Spor Müdürlüğü tarafından ihale edilmiş olup 2015 yılı sonunda tamamlanarak hizmete açılmıştır. İlerleyen zaman içerisinde farklı ihtiyaçlar gündeme gelmiş ve yeni bir proje çalışması yapılarak sentetik çim sahanın yanına basketbol ve veleybol sahası mevcut soyunma odalarının üstüne bir kat ilave edilerek farklı aktiviteler yapılabilmesi için proje çalışması yapılarak ihalesi yapılmıştır. Ocak ayı içerinde 600.000 TL bedelle ihale edilerek çalışmalara başlanmış olup 2019 yılı ağustos ayı sonunda tamamlanacaktır.